4 Ağustos 2008 Pazartesi

TRT 1 de Semah Skandalı

TRT1' de yayınlanan bir dans yarışmasında Semah yapılması büyük bir skandala sebep oldu.


TRT 1'de cumartesi geceleri gösterilen Altın Adımlar folklor yarışması bu hafta bir skandala imza attı. Milyonlarca Alevi'nin ibadet şekli olan Semah, bir dans yarışmasında görsel bir şova dönüştürüldü.

TRT'nin AKP yanlısı olarak bilinen Genel Müdür'ü İbrahim Şahin acaba Aleviler'in kültürünün önemli bir parçası Semah'ın bir ibadet olduğunu bilmiyor muydu, yoksa bu duruma kasıtlı olarak mı seyirci kaldı sorusunu akıllara getirdi. Ak Parti'nin böyle bir skandal karşısında nasıl bir tavır takınacağı tam bir merak konusu. Acaba TRT Genel Müdürü Şahin, Sünni Müslümanlar'ın ibadetini böyle bir yarışmaya konu etse AK Parti'nin tepkisi ne olurdu?


Türkiye’nin kültürel ve folklorik değerlerini ekrana taşımayı hedefleyen yarışmanın jüri koltuğunda Müjde Ar, Yavuz Bingöl, Aşkın Nur Yengi ve İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü Öğretim Görevlisi Ahmet Demirbağ otururken, yarışmanın sunuculuğunu ise Korhan Abay ve Sinemis Candemir yapıyor.


Bu haftaki programda yarışmacı gruplardan, İstanbul Hoyat Gençlik ve Spor Klubü, Erzincan yöresinden Kırklar Semah'ını yarışma konusu olarak seçti.

Yaklaşık 25 Milyon Alevi'nin Cemevleri'nde ibadet töreni olarak gerçekleştirdikleri Semah bir yarışmada görsel bir şova dönüştürüldü.

Alevi Bektaşi inancında, ibadetin önemli bir parçası olduğu için her yerde semah dönülmezken, bunun bir yarışma programında insanların oylayabileceği bir obje haline getirilmesi milyonlarca Alevi vatandaşı rencide etti.

Jüri üyeleri arasında da tartışma konusu oldu

TRT'deki Semah krizi jüri üyeleri arasında da tartışmalara neden oldu. Jüri üyesi Ahmet Demirbağ, gösteriden programın sunucusu Korhan Abaya'ı uyararak, "Bu konuyu sizinle tartışmamız lazım, Aleviler açısından bir ibadet olarak görülen Semah'ı yarışmada sergilemek yanlış olabilir" dedi.

Jüri üyeleri arasındaki ilginç diyalog

Ahmet Demirbağ: Ben bugün bir iki şey söylemek istiyorum Erzincan'la ilgili semah konusu var bu konuşulması gereken bir şey. Kırklar Semah'ı hala Cem törenlerinde ibadetin içinde var olan bir şey bu. Aslında halk oyunlarının içinde din katmanları çok önemli. Bir çok oyunun içinde dini öğeleri bulunuyor. Bu Semah konusu çok tartışmalı bir mevzu. Bunun şovu olmaz bu bir ibadettir, diyenler Orhan Bey bunu konuşmamız lazım, bunun muhakkak konuşmamız lazım.

Müjde Ar: Dansla da ibadet olur değil mi? Ortaasya'da bu yok mu?

Ahmet Demirbağ: Var ama bunun bir eğlenceye dönüşmesi var. Ama ben buna bir örnek vericem, Alevi Vakfıları'nın başkanı basın toplantısında diyanetle ilgili sorunlarını anlatırken Tokat Turhal Semah Grubunu getirdi ve bir gösteri yaptı. Şimdi siz onu Aleviler olarak bir gösteri olarak kullanırsanız, bu gösteri olaya başka yerlerde devam eder. Buna da fazla söylenecek fazla bir şey kalmaz. Eğer bunları böyle gösterecekseniz bu kültürün sahiplerinin karar vermesi lazım bun biz basın toplantılarında kullanmayacağız ya da bu bir görsel zenginliktir biz bunu her yerde sergileyebiliriz diyeceksiniz.

Yavuz Bingöl: Son on yıldır,hatta yirmi yıldır Alevi Toplumu konserlerinde sadece Cemler'inde yapıyorlar. Bence bu kültürün çok tanıtılmaya ihtiyacı var.

Korhan Abay: Deminki tartışmamızı, bir noktalayalım çünkü çok önemli bir konuydu önümüzdeki haftalarda da bunu konuşabiliriz.

Ahmet Demirbağ: Semah yaklaşık 20 yıldır halk oyunlarında da görsel olarak sergileniyor. Zaman zaman bu tartışma yapılıyor. Burada söylenecek tek şey var. Eğer siz bir basın toplantısında bunu görsel bir güzellik olarak kullanıyorsanız. Burda da gösteride de bu kullanılabilir. Ya orda hiç kimse bunu ellemeyecek ve dini tören olarak kalacak ya da bu şekilde gösterilecek.

Yavuz Bingöl: Ben son 10-15 yıldır gittiğim için konserlerde görüyorum. Ama biz az önce endişelendik bir toplumun ibadet şekli olduğu için acaba, bir tepkiyle karşılaşırmıyız diye.

Korhan Abay: Ama, böyle bir şey yok.

Ahmet Demirbağ: Bunu bir Alevi toplumu yapıyorsa bence bir problem yok. Bu kültürü herkesin bilmesi öğrenmesi gerekli.

Folklor ekibinin erkek oyuncusu: Semah'ı burada elimizden geldiğince yaşatmaya çalıştık. Buradan bizi şu anda seyreden Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'e bu gösteriyi ithaf ediyoruz.

Folklor ekibinin kadın oyuncusu: Biz Semah bilmiyorduk daha önceden, bize bazı dernekler yardımcı oldular. Şahkulu Sultan Vakfı, Pir Sultanabdal Vakfı ve Hacı Bektaş Veli Vakfı'na çok teşekkür ediyoruz.

Haber: www.habercem.com

Hiç yorum yok: